100-годишна традиция

Вдъхновителят Лефтер - дядото на Николай Кьосев

Вдъхновителят Лефтер - дядото на Николай Кьосев

Началото…

Традицията и любовта към виното в рода датират от началото на 20 век. През далечната 1922 г. прадядото Атанас, купува голяма къща с изба. Десет години след това се разболява и неговият 14-годишен син Лефтер (дядото на Николай Кьосев) трябва да започне да се грижи за селскостопанските реколти, в това число и за гроздето и виното в избата. С много труд, всеотдайност, постоянство, и разбира се любов на 20-годишна възраст Лефтер става най-младият майстор-винар. Много ценители от цяла България дълги години предпочитат неговото гъсто и ароматно вино. Освен с виното дядото на Николай е известен и със своята начетеност и справедливост. Много често съселяните му го търсят за съвет и той споделя своите знания с тях. Може би и заради това цялата околия с уважение го нарича „Бащата“.

Възраждане

Когато кръвта говори…

Едно поколение по-късно, и няколко години след кончинатана своя дядо неговият първороден внук Николай Кьосев е човекът, в който отново се пробужда тази необятна любов към виното. Престъпил Христовата възраст, 35-годишният Кьосев все по-често обмисля създаването на винарска изба. Ентусиазиран, на 9 октомври 2000 г. заедно с баща си Симеон и 14-годишния си син Марио започват да пишат новата история и правят първите 400 бутилки от лозята на дядо си. Виното е фантастично! Толкова добро, че все едно е правено от дядо му. Толкова добро, че на Кьосеви им отнема 4 години, за да бъде повторено и подобрено.

Любопитен момент е посещението му в Лозата и Виното в София, където се среща с един от най-утвърдените авторитети в областта на винопроизводството – оказва се, че професорът познавал дядото на Николай (който по това време вече не е между живите). Споделя великолепните впечатления от уменията на дядо му и дава безценни съвети и насоки как да подобри усещането си за вината и как да отгледа и направи качествено вино.

Пето поколение производители на вино в изба "Кьосев"

Марио и Николай Кьосеви – Продължителите на традициите

 

Изграждането на винарска изба „Кьосев“

След дълги обиколки по селата в Мелнишкия регион и изчитане на много книги на тази тема, Кьосев разбира, че идеалното място е с. ИЛИНДЕНЦИ – един прекрасен винарски край в подножието на Пирин планина – Долината на река Струма.

 Природните красоти наоколо допълват картината. През 2003 г. купува мястото в центъра на селото и започва да  строи новата фамилна бутикова изба „Кьосев“. Първото вино, направено там  реколта 2006 година е „МонМар“ – посветено на двете му деца – Симона (Мони) и Марио.

Николай Кьосев заедно със съпругата си Ваня и сина си Марио

Николай Кьосев заедно със съпругата си Ваня и сина си Марио

 
Николай Кьосев заедно със съпругата си Ваня и сина си Марио

Представяне на България в Европейския парламент

През 2008 г. фамилна бутикова винарска изба „Кьосев” е избрана да представи България на първият салон на българското вино в Европейския парламент. Представянето  надминава очакванията на първоначално притеснените български дипломати. Всички са очаровани от вкуса и аромата на виното. На пресконференцията на въпроса на журналист от Франс прес „Как правите вино в България и във вашата изба?”, Кьосев спечелва симпатиите и уважението на присъстващите, като отговаря: „Ние, фамилните изби, правим виното така, както правим и се грижим за децата си – с отдаденост, любов, сърце и душа”. Залата за пресконференции избухва в аплодисменти. Всичко останало е история, която ще Ви разкажем при Вашето посещение в избата.
Обадете се сега